Overheden verlenen dagelijks steun aan organisaties. Dit gaat in vele vormen en vindt plaats binnen verschillende sectoren. Denk aan de gemeente die subsidie verstrekt aan de plaatselijke voetbalclub, onderwijs of aan een cultuurorganisatie. Of steun die tijdens de COVID-19-crisis is verleend en de compensatie van de energielasten voor burgers en ondernemingen.
Het staatssteunrecht is er om te voorkomen dat er oneerlijke concurrentie is door de steun. Het biedt overheden de mogelijkheid om steun te verlenen aan ondernemingen. Het verlenen van steun is echter niet zonder risico’s. Tijdens deze training vertellen wij er graag meer over!
Voor wie is de training?
De training is voor juristen en (beleids)adviseurs die werkzaam zijn voor de overheid, in het bedrijfsleven of in het onderwijs en die af en toe of dagelijks in hun werkzaamheden in aanraking (kunnen) komen met het staatssteunrecht. Denk aan werkzaamheden als het aanvragen of verlenen van subsidies, het afsluiten van leningen, onderhandelen over grondposities of het afsluiten van huurovereenkomsten.
Deze training biedt op een begrijpelijke manier inzicht in de mogelijkheden van het staatssteunrecht!
Wat komt tijdens de training aan bod?
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- de vijf toetsingscriteria uit artikel 107 VWEU;
- Diensten van Algemeen Economisch Belang (DAEB);
- vrijstellingsmogelijkheden: Algemene Groepsvrijstellingsverordening en De-minimisverordening;
- risico’s: bij wie ligt welke verantwoordelijkheid?
- staatssteun in de praktijk: zelf aan de slag met een praktijkcasus door deelnemers aangeleverd.
Waarom moet je deze training volgen?
Deze training biedt meer dan alleen theoretische kennis. Het is een praktische en toegankelijke training voor iedereen die te maken heeft met het staatssteunrecht. Inzicht in de mogelijkheden die het staatssteunrecht biedt, helpt bij het uitvoeren van het beleid of bijvoorbeeld om (ontwikkel)projecten van de grond te krijgen.
Voorafgaand aan de training wordt aan de deelnemers gevraagd om een vraag/casus in te dienen. Deze zal tijdens de training aan bod komen. Zo kan jij er dus ook gelijk mee in de praktijk aan de slag!
De training biedt:
• Praktische toepasbaarheid: de training biedt concrete handvatten die direct toepasbaar zijn in de praktijk. Je leert hoe je staatssteun kunt herkennen, beoordelen en behandelen in verschillende situaties.
• Kennis van recente ontwikkelingen: staatssteunrecht is continu in beweging. Tijdens de training behandelen we de laatste Europese en nationale jurisprudentie, nieuwe richtlijnen en beleidswijzigingen, zodat je up-to-date bent.
• Interactie met experts: de training wordt gegeven door ervaren professionals uit het vakgebied die dagelijks met de praktijk van doen hebben. Je krijgt de kans om in een interactieve setting te leren, vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen met andere deelnemers.
Praktisch
- duur: van 09.30 tot 16.30 uur
- kosten: € 650 (excl. btw) incl. koffie, thee en lunch
- locatie: Breda of in company
- deelnemers: maximaal 10
De training wordt verzorgd door Jochem Bartels (Bartels Legal) en/of Lilian Verlaak (Verlaak Legal). Zij geven al ruim tien jaar juridisch advies. Niet alleen op het gebied van het staatssteunrecht, maar ook op het gebied van het aanbestedingsrecht en subsidierecht.
Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van training of wilt u hierover eerst sparren? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Dan kunnen wij kijken wat we voor u kunnen betekenen.